NEFROLOJİ

Klinik Hakkında

NEFROLOJİ Kliniği

Tanı ve Tedavisi Yapılan Hastalıklar:

1. Hipertansiyon
2. Sıvı-elektrolit, asit-baz bozuklukları
3. Akut Böbrek Hastalığı
4. Böbrek Nakli öncesi ve sonrası takip
5. Kronik Böbrek Hastalığı (Hemodiyaliz-Periton Diyalizi)
6. Renal Parankim Hastalıkları (Glomerülonefritler)
7. İdrar Bozuklukları (İdrarda kan veya protein bulunması)
8. Böbrek kan damarı ağlarını etkileyen böbrek damar hastalıkları (renal arter stenozu, renal ven trombozu)
9.Doğuştan-kalıtsal böbrek hastalıkları (Polikistik böbrek hastalığı, Alport sendromu vb.)

 

Klinik hangi hastalıklara bakar:

Nefroloji kliniği böbrek yetmezliği, hipertansiyon, elektrolit (sodyum, potasyum, kalsiyum gibi) bozuklukları ve idrar anormalliklerinin (idrarda kan bulunması, idrarda protein bulunması gibi) nedenlerinin araştırılması, tedavi olanaklarının belirlenmesi ve böbrek fonksiyonlarının korunması ve takibi ile ilgilenir. Ayrıca sistemik hastalıkların (diabetes mellitus, hipertansiyon, romatolojik hastalıklar gibi), bazı klinik durumların (sıvı kaybı, kalp yetmezliği, kana mikrop karışması-sepsis gibi), sürekli kullanılmakta olan ilaçların (kemoterapi, romatizmal ilaçlar gibi) böbrekler üzerinde oluşturabildikleri olumsuz etkilerinin değerlendirilmesi ve çözümlerin üretilmesi ile böbrek yerine koyma tedavilerinin (hemodiyaliz, periton diyaliz, böbrek nakli) planlanması, gerçekleştirilmesi ve bu hastaların takiplerini yapmaktadır.

Çalışma Alanları

1-      Klinik, Yatan Hasta

    Kliniğimiz T1 kule genel hastane binasında beşinci katta herbiri 22 yataklı A, C servisi olmak üzere 44 yatakla iki servisten oluşmaktadır.  A ve C servisine periton diyalizi, hemodiyaliz, glomorelunefrit, böbrek nakil hastaları ve genel nefroloji hastaları poliklinikten ve acilden yatırılarak tedavileri yapılmaktadır.

        Her iki serviste de girişimsel işlem odamızda ultrasonografi eşliğinde renal biyopsi, geçici hemodiyaliz santral kateter ve periton kateteri takma işlemleri uygulanmaktadır. Tüm girişimler, girişim kayıt defterine işlenerek kayıt altına alınmaktadır. Klinik doktorlarımız tarafından değerlendirilen hastalarımıza ve yakınlarına yapılacak işlem ve komplikasyonları ile ilgili bilgi verilmektedir. Girişimsel işlemler eğitim sorumlusu ve uzman doktorlar ile yapılmakta olup, işleme yan dal asistanları da refakat etmektedir. Servisimizde kalıcı hemodiyaliz programına alınacak hastaların hazırlıkları yapılarak diyaliz programı oluşturulmaktadır. Aynı zamanda renal transplantasyon hazırlığı yapılarak nakil sonrası hastaların takibi servisimizde gerçekleşmektedir.

Klinik İş Akış Süreci: Servisimize, acil servisten ve poliklinikten aciliyet sırasına göre hastalar yatış listesinden yatırılmaktadır. Hastaların yatış sırası, hastaların aciliyeti, başvuru süreleri, şehir dışı başvuruları göz önüne alınarak uzman doktorlarımız tarafından belirlenmektedir. Her sabah, serviste yatan hastalar, doktorları tarafından fizik muayene ve yeni sonuçlarıyla değerlendirilir. Tedavi planları günlük gözden geçirilerek yeniden düzenlenir. Yeni ilaç planları hemşireler ile birlikte değerlendirilir.  Her sabah eğitim sorumlusu ve/veya eğitim görevlisi eşliğinde, her akşam uzman doktor ve/veya eğitim görevlisi eşliğinde servisteki hastalara vizit yapılarak tetkik ve tedavi planları gözden geçirilmektedir.

Servis Hemşirelerimiz: Servisimizde 2Sorumlu Hemşire ve 18 hemşire çalışmaktadır.

Servis Hemşireleri

A Servisi Sorumlu Hemşiresi: Esma YILDIZ 

*Tuğçe GEÇE  *Senem ÇİÇEK *Gözde KILICI *Merve ÇINARLIDERE *Yasemen YEŞER

*Erva BÜYÜK *Dilan DELİKTAŞ *Emine DEMİRTAŞ *Aybüke YILDIZ

C Servisi Sorumlu Hemşiresi: Semra Tüm

*Esra KAYA   *Fatma DURANOĞLU *Duygu CANDAL *Beyza ÖZDEMİR *Tuba ÇİGİL

*Nurşen ÇOMAK        *Mehmet DEMİR        *Hümeysa BAL           *Döndü Nur GÜLEP

 

 

 

Servis Sekreterleri

*Tuğçe KARAAĞAÇ              *Hatice BABUŞCU    

Klinik Eğitim Programı: Kliniğimizde nefroloji yan dal asistan eğitimi verilmektedir. Nefroloji eğitim saatlerimiz haftanın iki günü (Salı-Çarsamba) D blok eğitim odasında ve hemodiyaliz eğitim odasında saat 12:00-13:30 arasında dahiliye asistanlarına ve nefroloji yan dal asistanlarına yapılmaktadır. Eğitim sorumlusu tarafından uygun görülen eğitici vakalar haftanın diğer günlerinde seminer şeklinde hazırlanıp, tartışılarak özellikle asistan doktorların eğitimine katkıda bulunulmaktadır.

2-Poliklinik

       Nefroloji polikliniklerimiz T1 kule genel binada zemin katta B kanat podiumda yer almaktadır. Nefroloji 1 Polikliniği, Sağlık Kurulu ve Konsültasyon Polkliniği, Nadir hastalıklar, Periton Diyalizi ve Glomerulonefrit Polikliniği ve Renal Transplantasyon Poliklinikleri olmak üzere dört poliklinikten oluşmaktadır. Belirtildiği gibi iki adet genel nefroloji ve 2 adet özel dal polikliniğimiz mevcuttur. Transplantasyon polikliniğinde 450 renal nakil hastası, glomerulonefrit polikliniğinde 600 renal biyopsi tanılı takipli glomerulonefrit hastası, periton diyaliz polikliniğinde 70 periton diyaliz hastası ve nadir hastalıklar polikliniğimizde tanı koyduğumuz Fabry hastalarımız takip edilmektedir. Poliklinik hizmetleri 08:30-16:30 saatleri arasında yapılır. Polikliniklerde hastalar eğitim görevlileri ve yan dal asistanlarımız muayeneleri yapılarak tetkik ve tedavileri planlanılmaktadır. Ayrıca asistan doktor bu süreçte uzman hekimin yanında eğitim almaktadır. Glomerulonefrit ve renal transplantasyon hastalarının tedavileri gerekli görüldüğünde eğitim görevlileri tarafından yapılan klinik konseylerde düzenlenmektedir. Her hafta poliklinikten sorumlu iki öğretim üyesi bulunmaktadır. Yatış verilen hasta, yatış listesine alınmak üzere servise yönlendirilir.

 Poliklinik Sekreterleri: Poliklinikte hasta girişlerinin yapıldığı , hasta raporlarının düzenlendiği ve nakil polikliniğinde hekim yanında olmak üzere üç sekreter bölümü yer almaktadır.

Özlem AYDIN

Pınar OKUMUŞ

Hülya YILDIRIM (kydeta)

Periton Diyalizi Ünitesi: 70 hastadan oluşan periton diyaliz ünitemiz T1 kule genel binada zemin katta B kanat podiumda Nefroloji Polikliniğinde yer almaktadır. Periton diyaliz polikliniği, eğitim odası ve değişim odasından oluşmaktadır. Biri sorumlu olmak üzere iki periton diyaliz hemşiremiz periton diyaliz polikliniğinde bulunan eğitim görevlisi ve yan dal asistanı tarafından hastalar muayene edilerek tetkikleri istenilip tedavileri planlanmaktadır.

Ünzile SAĞLAM(Sorumlu Hemşire)

MeralYILDIRIM  
 

Klinik olarak sahip olduğumuz fırsat/avantajlar: Yatak sayımızın yeterli olması nedeniyle her türlü vakayı yatırarak inceleme fırsatımız olmakta, hastalarımız çoğunlukla mağdur olmamakta, tanıları gecikmemektedir. Servisimizde USG cihazının olması eğitim kalitemizi artırmakta, komplikasyon oranlarını azaltmaktadır.Hastanemiz bünyesinde aferez bölümü olması nedeniyle plazmaferez ihtiyacı olan hastalarımızı sevk etmek zorunda kalmamaktayız. 400 üstünde Transplantasyon hastalarının aktif olarak takip edildiği merkez olmamız özellikle yan dal asistanlarına farklı vizyon katmaktadır.


Özellikli İşlemler:

1. Ultrasonografik değerlendirme
2. Ultrason eşliğinde Böbrek Biyopsisi
3. 24 saatlik kan basıncı izlemi
4. Merkez hemodiyaliz işlemi-katater takılması
5. Periton diyalizi eğitimi-uygulaması-katater takılması
6. Böbrek nakli hazırlığı,böbrek nakli  ve nakil sonrası takip

Bölüme Bağlı Üniteler:

1. Nefroloji poliklinik odaları (Genel Hastane zemin kat)
2. Periton diyalizi eğitim odaları (Genel Hastane zemin kat)
3. Hemodiyaliz Ünitesi ( Genel Hastane zemin kat)
4. Yatan hasta servisleri ( Genel Hastane 5. Kat A ,B ve C blok)

Nasıl Muayene Olurum:

Hastanemizin Nefroloji polikliniğine muayene için başvuru iki şekilde yapılabilir:

1.Ayaktan randevu almaksızın başvuru (hastanedeki bankolardan sıra numarası alarak)

2.Randevu sistemi ile başvuru (Randevular telefonla ya da internet üzerinde alınabilir. Telefonla randevu için 182 numaralı telefon aranabilir. İnternet üzerinden randevu Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden açılan sayfadaki yönlendirmeler takip edilerek alınabilir).

Kliniğimize 18 yaş ve üzeri hastaların kabulü yapılmaktadır.

Glomerülonefrit, böbrek nakil ve periton diyaliz hastaları dosya açılarak takibe alınır, tedavi ve takip edilen hastalar her gelişlerinde bir sonraki muayeneleri için randevu alarak muayeneye gelirler. Acil bir durum olduğunda bu randevuyu beklemeden başvururlar.

Diğer bölümlerden konsültasyon için gönderilen hastalar muayene saatleri içerisinde başvurduğu takdirde aynı gün içerisinde muayene olabilmektedir.

 

NOT:

Nefroloji Bölümü dahiliyenin bir yandalı olduğundan hastaların randevu sistemi ile başvurabilmesi için yeşil listeye (Nefroloji ya da dahiliye uzmanı tarafından) eklenmiş olması gerekmektedir.

Muayene olan hastalardan yatarak tetkik ve tedavisi uygun görülen hastalar yatak durumuna ve hastanın aciliyetine göre ya hemen yataklı servise yatırılır ya da sekreter ile iletişime geçerek randevu listesine yazdırılır. Randevu listesine alınan hastalar poliklinik sekreteri tarafından yatak durumu uygun olduğunda servise yatış için çağrılır.

 

Prosedürler:

Böbrek biyopsisi, periton katateri-hemodiyaliz katateri takılması gibi girişimsel işlemler ve böbrek nakli için hastalar öncesinde bilgilendirilir. Girişimsel işlemler öncesi işlem hakkında ayrıntılı bilgi içeren Bilgilendirilmiş Onam Formu hastaya verilerek onamları alınır.

 

Adres ve Dahili Numara:

GENEL HASTANE BİNASI : Poliklinikler ZEMİN KATI Yatan hasta servisleri 5.kat

0312-797-00-00/100803

 

 

 

13 Kasım 2024