Evde Sağlık Hizmeti
Çeşitli hastalıklar nedeniyle evde sağlık hizmeti almaya ihtiyacı olan bireylere evinde ve aile ortamında sosyal ve psikolojik danışmanlık hizmetlerini de kapsayacak şekilde verilen muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım, takip ve rehabilitasyon hizmetleridir
Evde Sağlık Hizmetleri Birimi: Evde sağlık hizmetini sunmak üzere Bakanlığa bağlı sağlık kuruluşları bünyesinde teşekkül ettirilen birimdir.
Amacımız:Evde sağlık hizmetleri kapsamında hizmet alan erişkin/çocuk hastaların, ihtiyaçları doğrultusunda muayene, tetkik, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının evinde eşit, ulaşılabilir, kaliteli, etkin ve verimli bir şekilde yapılması, bu kişilere ve bakımını üstlenen bireylere sosyal ve psikolojik destek hizmetlerinin bir bütün olarak birlikte verilmesi, palyatif bakım veya hastaneye yatış gerekliliği durumlarında, uygun planlamanın yapılmasıdır.
Hastanın Kabul Kriterleri
Hastanın ev dışına çıkmasında zorluk çekmesi ve bu nedenle tedavisinin yapılamaması asıl kriter olup;
Hastalığı nedeniyle sağlık hizmetine ulaşmakta zorluk yaşayan yatağa bağımlı hastalar,
Hastanın sağlık kuruluşuna tek başına/yakınının desteğine rağmen gitmesine engel oluşturacak düzeydeki fiziksel, ruhsal ve nörolojik rahatsızlığı olan hastalar (örneğin spastik çocuklar),
Hastane taburculuğu sonrası tedavisinin devamının evde sağlanması gereken hastalar,
Nörolojik, müsküler, ortopedik ve travmatolojik gibi kronik veya akut rahatsızlıkları nedeniyle yatağa bağımlı ya da hareket kısıtlılığı olan hastalar,
Palyatif bakım gereken, enteral-parenteral yolla beslenme gereksinimi olan terminal dönem hastalardır.
Evde Sağlık Hizmetlerinin Görevleri: Evde sağlık hizmetleri biriminin görevi hastalığın teşhisini koymak olmayıp daha önce ilgili dal uzman tabiplerince konulmuş olan tanı ve planlanan tedavi çerçevesinde kişinin bulunduğu ev ortamında; muayene, tetkik, tahlil, tedavi, tıbbi bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin verilmesi, ilacın reçete edilmesindeki özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla uzun süreli kullanımı sağlık raporu ile belgelendirilen ilaçların reçete edilmesi, tıbbi cihaz ve malzeme kullanımına ilişkin raporların çıkarılmasına yardımcı olunması, hastanın ve ailesinin evde bakım sürecinde üstlenebilecekleri görevler, hastalık ve bakım süreçleri ile ilgili bilgilendirilmesi, hastalığı ile alakalı evde kullanımı gerektiren tıbbi cihaz/ekipmanların doğru ve uygun koşullarda kullanılması konusunda eğitim, danışmanlık gerekirse yönlendirme gibi hizmetlerin verilmesini kapsar.
Birime Ulaşım :Hasta ve hasta yakınları 444 38 33 no’lu evde sağlık hizmetleri koordinasyon merkezini direkt arayarak hastanın evde sağlık hizmetlerine başvurusunu yapar. Koordinasyon merkezi hastanın (kimlik, adres, telefon, hastalık, tanı, talep) bilgilerini kaydeder. Bölge içindekileri hastaneye internet üzerinden hastanın yönlendirmesini yapar. Yönlendirilip ilgili hastanenin sistemine düşen hastalara en geç 24 saat içerisinde telefonla gerekli bilgilendirme yapılır.
Randevusu verilen hasta veya hasta yakını randevusu hatırlatılmak üzere 1 gün önceden tekrar bilgilendirilerek ertesi gün ekip tarafından ziyaret edilir.
Çeşitli kliniklerimizde yatan ve taburculuklarında evde sağlık hizmetleri ihtiyacı olan hastaların, yine evde sağlık hizmeti almaları için 444 38 33 nolu hattı arayarak gerekli başvuruyu oluşturmaları gerekmektedir.
Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Evde Sağlık Birimi Maincor da bulunmaktadır.
İletişim No: 0 312 797 00 00