ALGOLOJİ

Klinik Hakkında

ALGOLOJİ

 

Algoloji ya da ağrı bilimi, ağrının nedenlerini inceleyen ve kaynağını tanımlayarak tedavi etmeyi hedefleyen bir tıbbi disiplindir. Tüm dünyada ve ülkemizde oldukça yeni bir bilim dalı olan Algoloji Türkiye’de 2011 yılında bir yan dal olarak kabul edilmiştir. Halen ülkemizde birçok üniversite ve eğitim araştırma hastanelerinde Algoloji klinikleri hizmet vermektedir. Bu kliniklerde Algoloji asistanları 3 ana branştan ( Anesteziyoloji ve Reanimasyon, Nöroloji, Fizik tedavi ve rehabilitasyon ) uzmanlar olarak, 2 yıl süren Algoloji eğitimi görürler.

Etlik Şehir Hastanesi Algoloji kliniğinde şu anda 1 profesör, 2 doçent, 2 uzman ve 1 asistan ile hizmet verilmektedir. Kliniğimiz Onkoloji bölümü 5-C binasında hizmet vermektedir. Polikliniğimiz ise 2-C katındadır.

Algoloji daha çok kronik ağrılara yönelik uygulamalar yapar. Ancak kronik ağrılı hastaların akut atak dönemlerinde de etkin tedaviler uygular ( Ör: Trigeminal nevralji, Pudendal nevralji vd. ). Algoloji uzmanları, ağrı kaynağı olabilecek nedenleri çeşitli tanı yöntemleri ile araştırıp ortaya koyan, bu alanda uzmanlaşmış ‌hekimlerdir. Ağrının nedeni teşhis edildikten sonra ağrı kaynağı, hastaya en uygun ilaçlarla ve girişimsel yöntemlerle tedavi edilir.

Kanser ağrısı, baş ağrıları, yüz ağrıları-nevraljiler, boyun ve kol ağrıları, sırt ağrıları, bel ve bacak ağrıları, kalça ağrısı, omuz ağrısı, diz ağrısı, kuyruk sokumu ağrısı, sinir yaralanmasına bağlı olarak gelişen ağrılar, damar tıkanıklığına bağlı ağrılar, zona ağrıları ve nedeni belirlenemeyen ağrılar Algoloji kliniğimizde tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Algoloji birimi ayaktan hastalara poliklinik hizmeti yanında, hastanede çeşitli kliniklerde yatan hastalar için konsültasyon hizmeti de vermektedir. Ağrı tedavisi, multidisipliner bir yaklaşımla ele alınıp koordine edilmektedir. Bu nedenle gerekli olan hallerde diğer disiplinlerle de yakın iş birliği içinde hastaların tedavileri düzenlenir.

Kronik ağrısı olan hastaların tedavileri ilaçla ve/veya ilaç dışı girişimsel yöntemlerle tarafımızdan gerçekleştirilmektedir. Algoloji kliniğimizde girişimsel işlemler ultrason ve/veya floroskopi cihazı eşliğinde uygulanmaktadır. Böylece işlem başarısı artmakta ve daha az komplikasyon gözlenebilmektedir. Kliniğimizde bir çok ağrı kesici yöntemin yanı sıra Spinal Kord Stimülatörü (Ağrı Pili) de başarı ile hastalara yerleştirilmektedir. Bu yöntem çoğunlukla boyun ve bel cerrahisi geçirmiş olanlar, inatcı periferik damar hastaları, Zona enfeksiyonu sonrası dirençli ağrısı olanlar ve diğer durumlarda uygulanmaktadır.

Girişim sonrası hastaların kliniğimizde gerekli izlemleri yapılmaktadır. Bu süreçte hastaların ağrı durumları, gerekli tansiyon/nabız ve diğer takipleri yapılmaktadır. Hastalar bu kontrolleri sonrasında aynı gün içerisinde taburcu edilmektedirler.

 

 

25 Ocak 2024