Hastalarımızın bakım ihtiyaçları sebebiyle, ihtiyacı olan hastalarda refakatçi zorunlu olarak istenir. Refakatçi olarak kaldığınız sürede bilinmesi ve uyulması gereken kuralları size açıklamak istiyoruz.
➢ Hastaların koluna takılan hasta tanıtım bileklikleri, işlemlerde karışıklığı önlemek ve doğru hizmeti aldığınızdan emin olmak için takılmaktadır. Lütfen, hasta tanıtım bilekliklerini taburcu olana kadar çıkarmayınız.
➢ Hastanın yanında getirilen ilaçları servis hemşiresine teslim ediniz.
➢ Yatak başı panellerde bulunan kumandadaki kırmızı düğme ‘Hemşire Çağrı Düğmesi’ dir. Lütfen ihtiyaç halinde kullanınız.
➢ Hasta odalarında her bir yatak başı panele bağlantılı televizyon kumandası bulunmaktadır. Bu kumanda üzerinde, hemşire resmi ile tanımlı bir acil çağrı butonu daha vardır. Bu çağrı butonunun televizyon kumandası ile karıştırılmaması ve acil durumlarda kullanılması önemlidir.
➢ Özel eşyalarınızın güvenliğinin kendi sorumluluğunuzda olduğunu unutmayınız.
➢ Hasta ve hasta bakım alanlarının mahremiyeti için lütfen görüntü (fotoğraf, video kaydı vb.) almayınız.
➢ Hasta odalarında, yakınlarınızın sizi arayabilecekleri oda telefonu mevcuttur.
➢ Refakatçi girişleri hastane bilgi sistemi üzerinden kat sekreterliği tarafından yapılmaktadır.
➢ Refakatçi giriş işleminiz kat sekreteri tarafından yapıldıktan sonra bilinmesi ve uyulması gereken kurallar hemşireniz tarafından açıklanarak okumakta olduğunuz bu “HASTA/REFAKATÇİ BİLGİLENDİRME VE TAAHHÜT BELGESİ” tarafınıza imzalatılır. Refakatçi değişikliğinde bu belge tekrar düzenlenir.
➢ Hastamızın yanında enfeksiyon riski açısından sadece bir refakatçi kalması uygundur.
➢ 18 yaşından küçükler, ileri derecede yaşlılar, hastanın bakım ihtiyaçlarını giderme yeterliliği olmayan kişiler refakatçi olarak kabul edilmez.
➢ Sağlık problemi yaşayan refakatçinin, en kısa sürede bir başka kişi ile refakatçi değişikliği yapmalıdır. Refakatçi değişikliğinde sorumlu hemşirenizi mutlaka bilgilendiriniz.
➢ Refakatçi istenildiği halde refakatçi sağlayamayan veya refakatçi ihtiyacı olmadığını ileten hasta için sorumlu doktor izni ile tutanak tutulur, hasta/hasta vasisinden imza alınır.
➢ Refakatçi ve/veya ücretli bakıcının takibini 1. derece hasta yakını yapmalı, sorumlu hemşire tarafından uygunsuz görülen durumlarda değiştirilmelidir.
➢ Hastane malına zarar veren hasta ve refakatçi zararı karşılamak mecburiyetindedir.
➢ Refakatçi kendisine gösterilen refakatçi koltuğunu kullanabilir. Hasta yatağını kullanamaz.
➢ Refakatçinin hastasının bulunduğu odadan başka bir odada bulunması yasaktır.
➢ Refakatçiler hastalarıyla ilgili herhangi bir sorun olduğu zaman hemşireye haber vermelidirler.
➢ Sağlık personelinin hastanızın bakımı konusunda vereceği bilgi ve eğitimlere uygun davranmanız önemlidir.
➢ Hastalarımızın düşme riski olması nedeniyle; refakatçiye ve hastaya düşme riski konusunda eğitim ve bilgilendirmeler yapılır. Bu nedenle refakatçi hastanın güvenliğini sağlamadan yalnız bırakamaz.
➢ Refakatçi hastanın kişisel bakım ihtiyaçlarından sorumludur ve hemşirenin takibindedir. Hastanın vücut banyosu refakatçisi tarafından hemşireye bilgi verilerek yaptırılmalıdır.
➢ Hastalarımızda sıcak su yanıklarını önlemek için su sıcaklığını muhakkak kontrol ediniz.
➢ Hasta ilaç ve takip saatlerinde odada bulunmalıdır.
➢ Tek kişilik odalarda erkek refakatcıya duruma göre izin verelirken; çift kişilik hasta odalarında hasta mahremiyetin korunması acısından erkek refakatçı kabul edilmemektedir.
➢ Hastanızla ve/veya hastanın çevresi ile temas öncesi ve sonrası ellerinizi yıkayınız veya hasta odalarında bulunan el antiseptiğini kullanınız.
➢ Vizit saatleri içerisinde (hemşire ve doktor vizitleri) hasta yakınlarının servis dışında bulunan bekleme alanlarında bulunmaları servis düzeni açısından önemlidir.
➢ Refakatçilerin, hasta ve servis koridorlarından yüksek sesle konuşmaması, gürültü yapmaması, odadaki televizyonların sesini başkalarını rahatsız etmeyecek şekilde ayarlaması, vizit saatlerinde televizyonu kapatmaları ya da sesini kısık tona ayarlamaları rica olunur.
➢ Hasta ve refakatçi tarafından kullanım alanları özenli ve temiz tutulmalı, vizit saatleri öncesinde oda düzenine dikkat edilmelidir.
➢ Hasta odasındaki perdelerin sadece kıyafet değişiminde kapalı tutulması diğer zamanlarda açık tutulması hastanızdaki değişiklikleri anında fark edebilmemiz açısından önemlidir.
➢ Elektrikli cihazlar ile çay/kahve yapmak yangın riski oluşturması sebebiyle yasaktır. Yanınızda elektrikli ısıtıcı (çay/kahve makinesi) getirmeyiniz.
➢ Tekerlekli sandalye, çamaşır yıkama, çarşaf değişimi vb. ihtiyaçlarınız için destek personelinden yardım alabilirsiniz.
➢ Hastalar için dışardan sağlık ekibinin izni olmadan yiyecek içecek getirilmemelidir.
➢ Yemek servisleri; garsonlar tarafından, hastalara ve refakatçilere refakat kartları görülerek kahvaltı: 06:00, öğle yemeği: 12:00-13:00, akşam yemeği: 18:00-19:00 saatleri arasında verilmektedir. Ayrıca diyet hastaları için ara öğün verilmektedir.
➢ Hasta ziyaretleri her gün öğlen: 13:00 - 14:00, akşam: 19:00 - 20:00 saatleri arasında yapılmaktadır. Ziyaret saatleri haricinde ziyaret yapılmamalıdır.
➢ Ziyaret saatlerinde diğer hastaları rahatsız etmeyecek şekilde ziyaret saatlerinin kısa tutulması hastalarımızın sağlığı açısından önemlidir.
➢ Sağlık ekibinin izni olmadan hastalar klinikten çıkarılmamalıdır.
➢ İhtiyaçlarınız için hastanemiz bünyesinde; berber, mescit, otopark market ve kantinler bulunmaktadır.
➢ Refakatçilerin hastane kurallarına uymadıkları durumlarda refakatleri sonlandırılır.
➢ Acil durumlarda paniğe ve karışıklığa engel olmak için serviste bulunan sağlık personelinin sizi yönlendirdiği şekilde talimatlara uyulmalıdır.
➢ Hastanızın ve sizlerin sağlığını düşünerek aldığımız bu kurallar konusunda bizimle işbirliği yaptığınız için teşekkür ederiz BEBEK GÜVENLİĞİ EBEVEYN BİLGİLENDİRME;
➢ Etlik Şehir Hastanesi Kadın Doğum Hastanesi Bebek Dostu Hastane kapsamınsa bebeklerin annelerinin yanında kalmasını destekler.
➢ Bebeğiniz ve sizinle ilgilenen sağlık personelimizi tanımanızı ve bebeğinizi onlardan başka kimseye teslim etmemeniz gerektiğini ÖNEMLE hatırlatırız.
➢ Bebeğinizi sizin yanınızdan / odanızdan sadece size bakan hemşire ve sorumlu hemşire alabilir.
➢ Hastane personeli kimlik kartı olmayan kişilere bebeğinizi asla vermeyiniz. Emin olmadığınız durumlarda derhal hemşire çağrı butonuna basınız.
➢ Her vardiyada çalışacak olan hemşire size bir önceki hemşire tarafından tanıştırılacaktır.
➢ Bebeğiniz odanızdan alınırken soru sormaktan çekinmeyiniz. Yapılacak işlemler için size bilgi verilecektir.
➢ Yenidoğan bebeğin güvenliği için bebek odada asla tek bırakılmamalıdır. Odadan ayrılmanız gerekirse, uyumak ya da duş almak isterseniz, lütfen hemşirenizi çağırarak bilgilendiriniz. (Refakatçınız yok ise )
➢ Odanıza tanımadığınız biri girer ve bebeğinize ilgi gösterirse (hastane üniforması giymiş ya da orada bulunmasının bir sebebi olsa bile) emin olmak için hemşirenizi çağırınız.
➢ Kadın doğum hastanesinde Doğumdan sonra rengi ve numarası aynı isim kol bandından biri size diğeri bebeğinize takılacaktır. Bu kol bandını taburcu olacağınız ana kadar kolunuzda takılı tutunuz.
➢ Bebeğiniz odadan alınırken ve odanıza getirilirken bebek yatağı ile taşınacaktır. Hiç kimse bebeğinizi kucağına alarak odanızın dışına çıkaramaz. Herhangi biri bunu denerse hemen hemşirenizi uyarınız.
➢ Bebek düşmelerinin önlenmesi için sağlık çalışanı tarafından size verilen bilgilendirmeleri dikkate alınız.
➢ Bebeğinizi bebek kotu dışında hasta yatağında veya refakatçi koltuguna yatırmayınız