Hastanemiz Hekimlerden Doç. Dr. Ayşe Kaman, “Solunum yolu enfeksiyonlarının aksine tatil sonrasında dış kulak yolu iltihabı, idrar yolu enfeksiyonu, ağız çevresinde, ellerde ve ayaklarda döküntü gibi enfeksiyonlar oldukça sık görülüyor” dedi.
Okul sezonunun başlaması ve havaların soğuması ailelerde ‘hastalık’ endişesini de beraberinde getiriyor. Okulda uzun süre bir arada bulunan öğrenciler birçok enfeksiyonla karşı karşıya kalabiliyor. Peki çocukları hastalıklardan korumak mümkün mü? Tatil dönüşü çocuklarda görülen hastalıklara dikkat çeken Ankara Etlik Şehir Hastanesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ayşe Kaman, “Özellikle kalabalık ortamlar, havuz ve tuvalet kullanımının yoğun olduğu yerlerde çocuklarda bulaşıcı hastalıklar artıyor” diyerek okula başlayan çocukların hijyeninde dikkat edilmesi gereken tüm noktaları anlattı.
ÇOCUKLARDA CİLT HASTALIKLARI ARTTI
Çocuklarda yaz tatili sonrasında idrar yolu enfeksiyonu, dış kulak yolu iltihabı, gıda zehirlenmeleri ile ilişkili enfeksiyonlarda artış olduğunu söyleyen Doç. Dr. Ayşe Kaman, “Özellikle yiyeceklerde hastalığa neden olan bakteri, virüs toksinlerin çoğalması ile ya da havuz yoluyla ishalli hastalıklarda artış gözlenebiliyor. Tatil dönüşü sonrasında görülen ateş, ishal, ellerde, gövdede, ağız çevresinde ve ayaklarda döküntü gibi bulgularla seyredebilen 'el, ayak, ağız hastalığı' olarak da bilinen 'enteroviral' hastalıkları sık görüyoruz. Bu nedenle çocuklarda cilt hastalıkları arttı. Havuz ve su ile ilgili etkinlikler yoluyla bulaş bu hastalığın en önemli sebepleri arasında bulunuyor” dedi.
ÖZELLİKLE SONBAHARA DİKKAT
Okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda bulaşıcı hastalık risklerinin de arttığını belirten Doç. Dr. Ayşe Kaman, “Okullar açılmasıyla birlikte günün büyük bir kısmını toplu ve kapalı alanda geçiren çocuklar arasında bulaşıcı hastalıkların görülme ve yayılma hızı da artıyor. Bu dönemde nezle, soğuk algınlığı, grip etkeni olan influenza virüs enfeksiyonu, boğaz enfeksiyonları (viral ya da bakteriyel) başta olmak üzere, gastroenteritler, orta kulak enfeksiyonu, özellikle sonbaharda “el-ayak-ağız” hastalığı, viral döküntülü hastalıklar çocuklar arasında sık görülüyor. Bu hastalıklar çocukların okula devamsızlığına neden olarak ve dersleri takip etmelerini olumsuz etkiliyor. Ayrıca bakım veren ebeveynlerde iş gücü kaybına sebep oluyor” diye konuştu.
DÜZENLİ UYKUYA ÖZEN GÖSTERİLMELİ”
Doç. Dr. Ayşe Kaman, bu hastalıklardan korunmak için bazı koruyucu önlemler olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti:
“Bu noktada sağlıklı beslenmeye, düzenli uykuya özen gösterilmeli ve çocukların fiziksel egzersiz yapmaları desteklenmelidir. Ders aralarında mutlaka sınıflar ve diğer kapalı alanlar sık havalandırılmalıdır. Çocukların solunum hijyeni önlemleri (hapşırma ya da öksürme sırasında ağız ve burun mendille kapatılmalı, mendil bulunmadığı durumlarda dirsek içi ile kapatılmalıdır, sonrasında ellerin su ve sabun ile yıkanması) için eğitilmelidir. Eller özellikle tuvalet kullanımı başta olmak üzere sık sık yıkanmalıdır. Kirli ellerin göz, burun ve ağza dokunulmasından kaçınılmalıdır.”
HASTALIKTAN KORUNMADA EN ÖNEMLİ BASAMAK
“Özellikle bu aylarda öğrenciler arasında yeterli mesafe sağlanmalı” diyen Doç. Dr. Kaman, “Öğrencide solunum sistemi enfeksiyonu belirtisi (ateş, öksürük, hapşırma, burun akıntısı, vb.) varsa, belirtiler devam ettiği sürece öğrencinin evde istirahat etmesi ve sınıftan ayrı bırakılması sağlanmalı. Okula dönüşte ise maske takması sağlanmalıdır. Çocukluk çağı rutin aşıları ve her yıl kış başında influenza aşısının yapılması çocukların toplumsal düzeyde hastalıkların korunmasında kanıtlanmış en önemli basamaktır” ifadelerini kullandı.
“İŞ GÜCÜ KAYBINA SEBEP OLUYOR”
Ebeveynlerin çocukları kişisel hijyen konusunda bilgilendirmelerinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kaman, “Ebeveynler çocuklarının aşılarının titizlikle takip edip yaptırmalı, hasta olan çocukların evde istirahatini sağlamalı. Çocuklar sıklıkla viral solunum yolu enfeksiyonlarını geçirirken oldukça yüksek mikrop yüküne sahip oldukları için, evde yaşayan anne babalarına ve diğer kardeşlerine hastalığı bulaştırabilirler. Hem hasta çocuğa bakım veren ebeveynlerin işe devam edememesi hem de hastalık nedeniyle iş gücü kaybına sebep olmaktadır” dedi.
“TATİL SONRASI HIZLA ARTTI”
Halsizlik, kusma ve ishal ile ortaya çıkan ve çocuklarda çok ağır seyredebilen enfeksiyonlara dikkat çeken Doç. Dr. Kaman, “Tatil sonrası hızla arttı” diyerek anlattı:
“Yaz aylarında çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının aksine özellikle tatil sonrasında bulantı, kusma, ishal ile bulgu veren gastroenteritler; ateş, kusma, karın ağrısı, iştahsızlık, idrar yaparken ağrı ve yanma gibi bulgular ile başvuran çok hasta oldu. İdrar yolu enfeksiyonları; ateş, kulak ağrısı ya da kulakta akıntı ile belirti veren kulak enfeksiyonları; ateş, ishal, ellerde, gövdede, ağız çevresinde ve ayaklarda döküntü gibi bulgularla seyredebilen 'el, ayak, ağız hastalığı' olarak da bilinen 'enteroviral' hastalıkları bu günlerde çok sık görüyoruz.”
“BASİT AMA ETKİLİ ÖNLEMLER”
Ailelerin kalabalık ortamlarda çocuklarını hastalıklardan korumak için bazı tedbirler alması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Kaman, “Aileler, çocukların okulda hastalanmasını önlemek ve hastalıkların yayılmasını azaltmak için basit ama etkili önlemler alabilirler. Çocuklara ellerini düzenli olarak yıkamayı öğreterek ve bu alışkanlığa teşvik edebilirler. Özellikle tuvaletten sonra, öğünlerden önce ve eve geldiklerinde ellerini yıkamalarını sağlayabilirler. Dengeli bir beslenme sağlayarak bağışıklık sistemlerini güçlendirebilirler. Taze meyve ve sebzeler, protein kaynakları ve yeterince uyku bu konuda yardımcı olacaktır. Aşılar, çocukları birçok enfeksiyondan korur. Okula başlamadan önce eksik olan aşıları tamamlatmaları da son derece önemli” dedi.