
Klinik Nutrisyon Ünitesi
Klinik Nutrisyon Ünitesi (KNÜ), malnütrisyon veya malnütrisyon riski tespit edilen hastalarda nutrisyon planı oluşturmak, uygulamak, takibini sağlamak, nütrisyon desteğinin sonuçlarını değerlendirmek ve etkinliğini sürdürmekle sorumludur. Kliniğimizde, eğitim görevlileri, anesteziyoloji ve reanimasyon, çocuk sağlığı ve hastalıkları, fizik tedavi ve rehabilitasyon, geriatri, genel cerrahi, göğüs hastalıkları, kulak burun boğaz ve yoğun bakım gibi farklı bilim dallarından uzman doktorlar, eczacılar, hemşireler, diyetisyenler ve dil ve konuşma terapistleri görev almaktadır.
Nutrisyon destek tedavisi gereksinimi olan hastaların teşhis ve tedavisinde, multidisipliner bir yaklaşımla, güncel kanıta dayalı bilgiler ve en son bilimsel ile teknolojik gelişmeler ışığında hizmet verilmektedir. Kliniğimizin bir diğer amacı, düzenli aralıklarla yapılan hizmet içi eğitimlerle hekimler ve diğer sağlık çalışanlarının farkındalık ve bilgi düzeyini artırmaktır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları’nda nütrisyon değerlendirme ve uygulamaları “Pediatri İşleyiş Prosedürü” ne uygun olarak yapılmaktadır.
Tanı ve Tedavisi Yapılan Hastalıklar:
Malnütrisyon riski taşıyan ya da malnütrisyonu olan hastalar ile yutma disfonksiyonu bulunan hastalar kliniğimiz tarafından takibe alınmakta ve KNÜ Hasta Algoritması'na göre hastalara uygun nütrisyon desteği sağlanmaktadır.
Klinik hangi hastalıklara bakar:
KNÜ hasta profili, hastanemizde çeşitli patolojiler nedeniyle yatarak tedavi gören tüm erişkin ve çocuk hastaları kapsamaktadır. Bu grupta serebrovasküler hastalıklar, hipoksik ensefalopati, perkütan endoskopik gastrostomisi bulunan palyatif bakım desteği gerektiren hastalar, geriatrik hastalar, kemoterapi tedavisi görenler, cerrahi hastalar gibi durumlar yer almaktadır. Ayrıca, KNÜ polikliniğine ayaktan başvuran hasta grupları da bu profilin içindedir.
Özellikli İşlemler:
Hastanemizde KNÜ’ne ayaktan başvuran poliklinik hastalarının yutma disfonksiyonunun değerlendirilmesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesindeki videofloroskopik yutma çalışması ile yapılmaktadır. Yatarak tedavi gören hastalardaki yutma disfonksiyonunun değerlendirilmesi ise Genel Hastane (T1 Kule) Kulak Burun Boğaz polikliniğinde yapılmaktadır. Yutma disfonksiyonu değerlendirme çalışmalarımız FTR Hastanesi -1. kat Radyoloji bölümünde Girişimsel Fiziyatri odasında ve Genel Hastane Kulak Burun Boğaz polikliniğinde gerçekleştirilmektedir.
Değerlendirmede dil ve konuşma terapistlerimiz, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanları, Kulak Burun Boğaz uzmanları, ergoterapistler ve diyetisyenlerden oluşan multidisipliner bir ekip hastalarımıza destek vermektedir. Yutma disfonksiyonuna yönelik olarak, diğer testlerle birlikte hastalara uygun çeşitli müdahaleler yapılmaktadır.
Bölüme Bağlı Üniteler:
Kule eczaneleri ve Parenteral Nütrisyon (TPN) dolum ünitesi kliniğimizle birlikte çalışmaktadır.
Nasıl Muayene Olurum:
Hastanemiz yataklı servislerinden konsültasyon üzerinden danışılan hastalar hastanemiz HBYS sistemi üzerinden tanımlı konsültan doktor ve Kule Nutrisyon Ekibi (diyetisyen ve hemşire) tarafından değerlendirilir. Genel Hastane (T1 kule) ve Onkoloji Hastanesi (T6 kule) KNÜ ayaktan poliklinik muayeneleri, diğer bölüm polikliniklerinden gelen konsültasyon sistemi üzerinden yapılmaktadır.
Prosedürler:
Hastanemiz Kule polikliniklerinden nutrisyon destek gereksinimi olduğu düşünülen hastalar, KNÜ polikliniğine konsültasyon üzerinden yönlendirilmektedir. Ardından, KNÜ polikliniğine başvuran hastaların muayenesi yapılmaktadır. Hastanemizde yatarak tedavi gören hastaların değerlendirilmesi ise hastanın primer doktoru tarafından HBYS sistemi üzerinden ilgili kule KNÜ konsültasyon modülünden konsültasyon ile yapılmaktadır.
Adres:
Genel Hastane (T1) KNÜ polikliniği
Onkoloji Hastanesi (T6) KNÜ polikliniği