Uyku Bozukluğu Merkezimize Bir Yılda 2 Bin 500 Başvuru
02 Mayıs 2024

Uyku Bozukluğu Merkezimize 1 Yılda 2 Bin 500 Başvuru

Hastanemiz Uyku Bozuklukları Merkezi’ne 2023 yılında 2 bin 500 kişi uyku problemleri nedeniyle başvuruda bulundu. Bunlardan 3'te 1’i 'ağır hasta' kategorisinde değerlendirilerek, tedaviye başlandı. Hastanemiz Göğüs Hastalıkları Kliniği Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Hikmet FIRAT, uyku apnesinin kaynaklandığı sebebin çok fazla olduğunu belirterek, "Erkekte özellikle 40 yaş üzerinde, kadınlarda ise menopozdan sonra daha sık görülüyor. Ama genç yaştaki hastalarımız da var. Burada kilonun çok büyük etkisi var. Kilosu fazla olan kişilerde bu hastalığın görülme sıklığı çok daha fazla.” dedi.

Tedavi yöntemlerinde önce uyku testi yapıp tanı koyulması gerektiğini belirten FIRAT; “bu tanı sonucuna göre de hastalığın ağırlığını belirliyoruz. Bu ağırlığa göre de hastayı ameliyata gönderebiliyoruz veya ‘ağız içi aparat’ dediğimiz bir tedavi yöntemimiz var. Daha ağır hastalarımıza ise ‘pap tedavisi’ dediğimiz, halk arasında ‘maske tedavisi’ denilen cihaz tedavi yöntemini öneriyoruz. Eğer ağır hastalarda akşamları yatarken pap cihazı kullanılırsa yüzde 100 çözüm alıyoruz düzenli kullanımda" diye konuştu.